Fritz Joubert: “The man who killed Kitchener”

 

Die Swart Luiperd, The man who killed Kitchener, FBI Most Wanted, Duquesne Spy Ring – hierdie is maar net ’n paar terme wat geassosieer word met een van die mees opspraakwekkende karakters in die Afrikaner se geskiedenis.

Daar is heelwat verhale oor Fritz Joubert Duquesne (uitgespreek Doe-Kyn) geskryf en verskeie van die stories kom nie altyd ooreen nie. Ons het ondersoek ingestel om hierdie ongelooflike karakter se lewensverhaal vir u, die leser, bekend te maak.

Frederick (Fritz) Joubert Duquesne was op 21 Desember 1879 te Oos-Londen gebore. Sy ouers was welgesteld en hy was familie van genl. Piet Joubert.

Hy het grootgeword in Nylstroom en was op ‘n jong ouderdom na ‘n koshuis in Engeland gestuur. Op die ouderdom van 17 was hy by die London University ingeskryf en ‘n jaar later het hy na Brussels verhuis waar hy by ‘n militêre universiteit studeer het.

Duquesne, nog net ’n seun, het gedurende hierdie tydperk bekend gestaan as die beste swaardvegter in die hele Europe en het in drie van die opgetekende gevegte sy opponente gedood!

In 1899 keer hy terug na die Z.A.R., net betyds vir die uitbreek van Tweede Vryheidsoorlog. Hy word deel van sy oom genl. Piet Joubert se staf en was later naby Ladysmith gewond. Hy herstel egter vinnig en neem verder deel aan die oorlog.

By die slag van Colenso word hy deur die Britte gevang maar hy ontsnap op heroïese wyse nadat hy talle soldate uitoorlê het en ’n wag in die proses noodlottig gewond het. Hy was later weer gevang en weereens ontsnap hy voor die aanvang van die kryg verhoor.

Tydens die slag van Bergendal word hy tesame met die Boeremagte oor die grens in Mosambiek ingedryf. Die Portuguese neem hom gevangene en stuur hom na ‘n tronk Lisbon, Portugal.

Net voor hy gevang was het hy na bewering waens met onskatbare hoeveelheid goud iewers in die Laeveld weggesteek sodat die Britte dit nie in beslag kon neem nie. Hierdie goud was op pad na Europa om wapens en ammunisie vir die Boeremagte aan te koop. Die goud is tot op hede nog nie gevind nie.

In Portugal verlei hy die tronkbewaarder se dogter en sy help hom ontsnap. Hy vlug na Parys, Frankryk, en hier sluit hy aan by die Afrikanervereniging. Duquesne besluit toe om die Britse magte te infiltreer. Hy sluit in 1901 aan by die Britse weermag en word vinnig bevorder as offisier. Spoedig reel hy dat hy terug gestuur word na die Z.A.R. op die Britte se onkoste!

Op Transvaal s’ bodem tref hy reëlings dat hy na die Nylstroom-distrik gestuur word. Hier het sy haat vir Lord Horatio Kitchener ontstaan vanweë die geskroeide aardebeleid en die konsentrasiekampe. Hy vind sy familieplaas verbrand, sy suster verkrag en vermoor en sy moeder sterwend in ‘n konsentrasiekamp in Germiston. In latere jare erken hy dat hy vir Kitchener persoonlik verantwoordelik gehou het vir die ramp wat sy familie getref het asook die 27 000 Afrikanervroue en –kinders wat in die Britse helkampe gesterf het.

Dit is nie duidelik hoeveel inligting hy op hierdie stadium aan die Boeremagte gegee het nie. As Britse offisier het hy sonder twyfel toegang tot heelwat waardevolle inligting gehad. Sy bynaam onder Afrikaners was die “Swart Luiperd” omrede sy donker hare en die heldhaftige wyse waarop hy die Britse Intelligensiediens male sonder tal ontduik het deur vertroulike inligting suksesvol aan sy Boere-kamerade te gee. Die Britte het geweet dat daar ’n Boere-spioen in hul midde was maar hulle kon Duquesne nooit vastrek nie.

Steeds in Britse uniform, word hy na Kaapstad verplaas waar hy besluit het om die hawe en groot dele van die stad op te blaas. Hy was ‘n man wat mense maklik beïnvloed het en kry dit reg om ‘n groep Afrikaners bymekaar te maak vir sy beplande sabotasie van Britse militêre teikens in die Moederstad. Sy planne word egter ontbloot nadat ‘n vrou van een van sy manskappe die Britte daarop attent gemaak het dat hy ’n sabotasie komplot beplan. Die Britte maak toe ‘n aanbod aan hom: indien hy die Boere se geheime militêre kodes ontleed sal hulle sy lewe spaar. Hy ontleed dit maar gee valse inligting vir die vyand.

Daarna was hy na Bermuda gestuur as krygsgevangene. Kort na die Vrede van Vereeniging in 1902 ontsnap hy met die hulp van die jong Anna Maria Outerbridge, wie hy ook verlei het, na die VSA.

In New York het hy gewerk as ‘n joernalis en omrede hy Russies magtig was, het die koerant hom gestuur om verslag te lewer oor die Russies-Japanese oorlog. Fritz kon onder andere ook Frans, Duits, Portugees en Hollands vlot praat.

Hy het naam gemaak in die VSA as ‘n grootwildjagter en was ook bevriend met pres. Theodore Roosevelt, wie hy gereeld raad gegee oor jag.

Ook het hy hom voorgedoen as ‘n Australiese soldaat, “Captain Claude Stoughton”, en het geld verdien deur op reis te gaan en lesings aan te bied oor verskeie oorloë waarin hy betrokke was.

Gedurende die Eerste Wêreldoorlog verhuis hy na Brasilië as die wetenskaplike “Frederick Fredericks” om rubberbome te bestudeer. Hy het natuurlik geweet dat die Britte baie skepe het wat voorraad vanaf Suid-Amerika na Europa vervoer om sodoende hul oorlogspoging aan die lewe te hou. Na bewering het hy meer as 20 Britse skepe vernietig met die gebruik van tydbomme, o.a. HMS Salvador, HMS Pembrokeshire, HMS Tennyson en die HMS Vauban.

In 1916 plaas hy ‘n berig in ’n Britse koerant dat “Fritz Duquesne deur die Amasone Indiane in Bolivia vermoor was”. Hy vertrek kortliks daarna na Engeland en doen hom voor as die Rus “Graaf Boris Zabrefski”. Dit is tot vandag toe nog onduidelik hoe Duquesne in aanraking gekom het met die Duitse Intelligensiediens maar hy was op hierdie stadium beslis ’n Duitse spioen.

In Londen reël hy dat hy saam met Lord Kitchener aan boord die HMS Hampshire reis na Rusland. Op die hoë see gaan hy te werke om vir ‘n Duitse duikboot ’n aanvalsein te stuur. Hy verlaat die skip net betyds voor ’n torpedo-aanval die HMS Hampshire sink. Duquesne se lewensideaal word verwesenlik: Kitchener is dood!

Duquesne ontvang later die Ysterkruis vir dapperheid by Keiser Wilhelm vir die rol wat hy gespeel het om van Lord Kitchener ontslae te raak.

Omrede meeste van sy familielede in die Z.A.R. deur die Britte vermoor was het hy nooit weer teruggekeer na sy vaderland toe nie. Hy was later in Amerika gevang maar het homself voorgegee as ’n verlamde en na twee jaar in ‘n tronk vir gestremdes het hy weer ontsnap.

In 1941, tydens die Tweede Wêreldoorlog, het die FBI hom weer vasgetrek nadat hy verantwoordelik was vir die grootste spioenasie komplot in die Amerikaanse geskiedenis: The Duquesne Spy Ring.

Hy was skuldig bevind van sabotasie op Britse militêre teikens. Hy het homself verdedig gedurende die verhoor en sy lewe was gespaar omrede die hof bevind het dat al sy teikens slegs teen Britse belange was en dat hy wraak gepleeg het teen die Britte se oorlogsmisdade teen die Afrikanervolk tydens die Tweede Vryheidsoorlog.

Op die ouderdom van 62 het Fritz nie weer ontsnap nie. Hy was 13 jaar later in die tronk oorlede.

Dit gaan die verstand te bowe dat ons nie op skool geleer was van kapt. Fritz Joubert Duquesne se merkwaardige lewe nie.

– Rozanne Meyer

– Quintin Diederichs

13 gedagtes oor “Fritz Joubert: “The man who killed Kitchener”

 1. Boere Kryger

  “Dit gaan die verstand te bowe dat ons nie op skool geleer was van kapt. Fritz Joubert Duquesne se merkwaardige lewe nie.”

  Ek stem 100% saam. Ons sal dit MOET herstel waneer ons die land terug geneem het en ons weer onder in Afrikaane Blanke regering staan. Amen “so sal dit wees”

  Psalm 18
  30 Want met U loop ek ‘n bende storm, en met my God spring ek oor ‘n muur. 31 Die weg van God is volmaak; die woord van die HERE is gelouter; Hy is ‘n skild vir almal wat by Hom skuil.

 2. Rudolf

  En so sluimer daar weer Luiperds…..

  Die hedendaagse onderdrukkers moet waak daarteen dat hulle nie die verkeerde een wakker maak nie.

  Ek moet sê, ek kan verstaan hoekom daar gepoog is hierdie Afrikaner Held uit die geskiedenis boeke probeer uitskryf. Die man het nog gelewe toe die geskiedenis begin skryf was en dit sou verseker vir die Engelse ‘n groot probleem gewees het om ons in bedwang te hou wetende dat ons eie in ‘n tronk sit en wag om te sterf.

  Dit sou darem wonderlik wees as ons eendag sy oorskot kan gaan haal en dit weer in ons eie Afrikaner Republiek kan herbegrawe, (die minste wat ons vir hom kan doen).

  Dankie vir die puik navorsing Quintin en Roz.

 3. E Terblanche

  Dankie hiervoor Roz en Quintin, dit is ‘n besonderse verhaal.

  Wil julle nie oorweeg om dit op die Afrikaanse Wikipedia te plaas sodat dit meer toeganklik word, ook vir skoolkinders nie?

 4. Clifford

  Mens kan redeneer die rede hoekom ons nooit van hom, Frederick (Fritz) Joubert Duquesne geleer of gehoor het nie was juis die rede omdat hy die mees briljantste patriot, soldaat, spioen was wat bestaan het.

  Ek is seker dat daar heelwat sulke talent in ons volk vandag nog voorkom. Maar ek dank die Vader dat Hy die man gespaar het om die duiwelse Kitchener te laat betaal vir sy oorlogsmisdade.

  Ons moet ook onthou dat daar baie in Brittanje was wat die Boervolk ondersteun en goed gesind was. Baie van hulle het dan ook by die Boerevolk se krygers aangesluit en teen die kakies geveg.

  Kan daar nie ‘n rolprent oor die besonderse man se lewe gemaak word nie. Hy is beslis ‘n ware held.

 5. Andre de Kock

  Uit Wikipedia met etlike bronne aan die einde.

  Fritz Joubert Duquesne
  Spring na: navigasie, soek
  Frederick “Fritz” Joubert Duquesne
  21 September 1877 – 24 May 1956 (78 jaar oud)

  Kaptein Duquesne, Boere Weermagfoto, ca. 1900
  Bynaam(e) Die man wat Kitchener se dood veroorsaak het;
  Die Swart Luiperd;
  Alias: Kaptein Claude Stoughton; Frederick Fredericks; Boris Zakrevsky (het die identiteit van ‘n werklike Russiese Graaf aanvaar); Majoor Frederick Craven; Colonel Beza; Piet Niacud
  Geboorteplek Kaapkolonie

  Plek van afsterwe New York Stad, NY

  Lojaliteit Boer en Duits

  Diens/Tak hoofsaaklik spioenasie
  Jare in diens 1899-1901 (Boer); 1901 (Brits); c1913-1942 (Duits)
  Rang Kaptein
  Poste beklee Duquesne Spioenasiesindikaat

  Veldslae/oorloë Tweede Vryheidsoorlog:
  — Beleg van Ladysmith
  — Slag van Colenso
  — Slag van Bergendal
  — Sameswering om Kaapstad te saboteer
  Eerste Wêreldoorlog:
  — Sluipmoord van Lord Kitchener
  — Sabotering van Britse skeepvaart in Suid-Amerika (gesink: 22)
  Tweede Wêreldoorlog
  — Spioenasie in die VSA
  Toekennings Ysterkruis, 1916

  Ander werk kommando; oorlogskorrespondent; joernalis

  Frederick “Fritz” Joubert Duquesne (soms geskryf as Du Quesne en uitgespreek in Afrikaans as Doe-kein) (21 September 1877 – 24 Mei 1956) was ‘n Suid-Afrikaanse Boeresoldaat, krygsgevangene, grootwildjagter, joernalis, oorlogskorrespondent, Anglofoob, makelaar, saboteur, spioen en avonturier wie se haat vir die Britte hom gedryf het om vrywillig in albei Wêreldoorloë vir Duitsland te spioeneer. As Boerespioen was hy bekend as die Swart Luiperd en hy is ook bekend as die man wat Kitchener se dood veroorsaak het aangesien hy beweer dat hy in 1916 die HMS Hampshire gesaboteer en laat sink het waarop Lord Kitchener was op weg na Rusland. As Duitse spioen was sy kodenaam DUNN. In 1942 is hy en 32 ander lede van die Duquesne Spioenasiesindikaat skuldig bevind in die grootste spioenasieverhoor in die geskiedenis van die VSA.
  Inhoud
  • 1 Vroeë lewe
  • 2 Tweede Anglo-Boereoorlog
  o 2.1 Haat vir Kitchener en Brittanje
  o 2.2 Frederick Russell Burnham
  o 2.3 Goudmisterie
  • 3 In die Verenigde State
  • 4 Eerste Wêreldoorlog
  • 5 1919 tot 1939
  • 6 Tweede Wêreldoorlog – Duquesne Spioenasiesindikaat
  • 7 Die legende
  • 8 Bibliografie
  o 8.1 Werke
  o 8.2 Biografieë
  • 9 Voetnotas
  • 10 Eksterne skakels

  Vroeë lewe [wysig]
  Frits Joubert Duquesne is in Oos-Londen in die Kaapkolonie in 1877 gebore. Sy gesin het na sy geboorte na Nylstroom in die Zuid-Afrikaansche Republiek verhuis waar hulle begin boer het. Toe hy 17 was, is hy na Londen gestuur om te gaan studeer. Daarna het hy aan die Académie Militaire Royale in Brussel gestudeer. Genl. Piet Joubert, ‘n held in die Eerste Vryheidsoorlog en Kommandant-Generaal van die Suid-Afrikaansche Republiek (1880-1900) was sy oom.[1]
  Tweede Anglo-Boereoorlog [wysig]
  Die hoofartikel vir hierdie kategorie is: Tweede Vryheidsoorlog.

  Fritz Joubert Duquesne ten tyde van die Anglo-Boereoorlog
  Toe die oorlog in Oktober 1899 uitgebreek het, het Duquesne na Suid-Afrika teruggekeer om hom by die Boerekommandos aan te sluit. Tydens die beleg van Ladysmith is hy beseer maar hy is ook bevorder tot die rang van kaptein in die artillerie. Duquesne is gevang deur die Britte by Colenso maar hy kon daarin slaag om in Durban te ontsnap. Hy het hom weer by die Boeremagte aangesluit en in die Slag van Bergendal geveg. Hulle moes egter terugval na Mosambiek. Daar is hy deur die Portugese gevang en na ‘n interneringskamp in Caldas da Rainha naby Lissabon gestuur.
  By hierdie kamp het hy die dogter van een van die wagte gesjarmeer. Sy het hom gehelp om na Parys te vlug. Van daar het hy na Aldershot in Engeland gereis waar hy hom by die Engelse magte aangesluit het. In 1901 is hy na Suid-Afrika gestuur as ‘n offisier van die Britse magte.
  Hy het in die Kaap aangekom met planne om strategiese Britse instellings te saboteer. Hy het 20 manne gewerf maar is deur een van dié se vrou verraai. Hy het die doodstraf vrygespring deur van die Boere se boodskappe (met vervalsing) aan die Britte deur te gee maar is steeds deur ‘n krygshof skuldig bevind en tot lewenslange tronkstraf gevonnis. Die ander 20 lede van sy span is deur ‘n vuurpeloton tereggestel.[2]
  Hy is in Kaapstad in die Kasteel die Goeie Hoop opgesluit. Die mure van die kasteel wat baie dik maar aand na aand het Duquesne die sement om die stene weggekrap met ‘n lepel. Hy het een aand byna ontsnap maar ‘n groot steen het geval en hom in sy tonnel vasgepen. Die volgende oggend het ‘n wag hom bewusteloos, maar ongedeerd gevind.[2]
  Duquesne was een van baie Boerekrygsgevangenes wat na Bermuda gestuur is waar hy een van ongeveer 350 gevangenes was wat op Burt se Eiland, die tweede kleinste van die destydse selfregerende interneringseilande, geïnterneer is.[3] Die “23-jarige” kon daarin slaag om homself as ‘n Amerikaner voor te hou en is geken aan sy “vars” gelaat en “goedgemanierde” “deftige” voorkoms deur Kaptein C.E.M. Payne, die Kommandant van Burt se Eiland (woordvoerder en verteenwoordiger vir die ander Boere).[4] Op 25 Junie 1902 het Duquesne en Nicolaas du Toit wettiglik (aangesien die oorlog verby was) met ‘n veerboot na Baileysbaai, Hamilton Parish, Bermuda gereis om vir Anna Maria Outerbridge, ‘n leier van die “Boere Verligtingskomitee”, te ontmoet. Sy was bekend daarvoor dat sy Boerekrygsgevangenes gehelp het om te probeer ontsnap, waarna die weermag haar huis deursoek het na elke ontsnapping. Die Koloniale Vergadering het die hulp en huisvesting van ontsnapte krygsgevangenes onwettig verklaar en tydens Guy Fawkes-aand is ‘n afbeelding van haar en nie van Guy Fawkes nie, verbrand.[5] Outerbridge het gereël dat een van die mans sou ontsnap en die ander aan die weermag oorhandig sou word, waarna Duquesne na die hawe in St. George gestuur is. Daar het hy vir Kaptein W.E. Meyer, ‘n ander lid van die Boere Verligtingskomitee, ontmoet en het hy vervoer gereël wat hom buite die kolonie sou neem.[6] Dit was in ongeveer hierdie tyd dat hy vir Alice Wortley ontmoet het en met haar getrou het. Frits was beskou as ‘n aantreklike, maar misterieuse man.

  Pre-1919 fotos van Duquesne
  Haat vir Kitchener en Brittanje [wysig]
  Terwyl hy in die Britse weermag was het hulle deur sy ouers se plaas in Nylstroom gereis waar hy met sy eie oë gesien het hoe Kitchener se Verskroeideaardebeleid geïmplementeer is. Hy het ook nuus ontvang dat sy suster verkrag en vermoor is en dat sy moeder aan’t sterf was in ‘n konsentrasiekamp. Duquesne was vervul met afgryse en haat. Hy het daar besluit dat hy op Kitchener en die Britte sou wraak neem. Kitchener was die teiken van die mislukte poging van massa sabotasie in Kaapstad.
  Frederick Russell Burnham [wysig]
  Aan my vriendelike vyand, Majoor Frederick Russell Burnham, beste verkenner ter wêreld, wie se oë dié van ‘n Ryk was. Ek het eens gesmag na die eer om hom dood te maak, maar my mislukking daarin noop my om ‘n hartlike bewondering te toon.
  Brief geteken: Fritz Joubert Duquesne, 1933,
  Een kryger aan ‘n ander. [2]

  Vir baie jare, van die begin van die Tweede Boereoorlog af, was Duquesne onder bevel dat hy die geprese Amerikaner Frederick Russell Burnham, verkennerhoof vir die Britse magte, moes vermoor. Hulle het mekaar egter eers in 1910 ontmoet toe albei in Washington, D.C. was waar hulle stemme gewerf het van die Amerikaanse Kongres om die invoer van Afrika-wild toe te laat in die VSA (H.R. 23621).[2] Na sy terugkeer na Amerika het Burnham aktief gebly in kontraspioenasie vir Brittanje en baie van dit het te doen gehad met Duquesne.[7]
  Goudmisterie [wysig]
  Van die grootste goudmyne in die wêreld was in die Boeregebied en gedurende die Anglo-Boereoorlog is van die goud per trein gestuur na die neutrale Portugese hawe by Lourenço Marques (nou Maputo), Portugees Oos-Afrika, om te betaal vir wapens en ammunisie. In die laaste maande van die oorlog is van hierdie goud per skip na Nederland gestuur om te betaal vir die ammunisie. Duquesne was in beheer van een van die groot goudvragte wat per wa na Lourenço Marques gestuur is maar die goud het nooit die bestemming bereik nie. Terwyl hulle in Portugees Oos-Afrika was het ‘n onenigheid tussen die Boere ontstaan. Na die onenigheid het Duquesne opdrag gegee dat die goud in die Luiperdgrot weggesteek moes word, maar dat die waens verbrand moes word. Wat van die goud geword het sedertdien is steeds ‘n raaisel.[2]
  In die Verenigde State [wysig]

  Fritz Duquesne, 1913

  Alice Wortley Duquesne, 1913
  Na sy ontsnapping van Bermuda het Duquesne in New York Stad te lande gekom waar hy werk gekry het as verslaggewer vir die New York Herald. Hy het bekend geword as ‘n reiskorrespondent, grootwildjagter en storieverteller terwyl hy in New York was. Die Anglo-Boereoorlog het ten einde geloop met die ondertekening van die Verdrag van Vereeniging en, met sy familie nie meer in die lewe nie, het Duquesne nooit weer na Suid-Afrika teruggekeer nie. Hy het deur naturalisasie ‘n Amerikaanse burger geword in Desember 1913.
  Hy is na Port Arthur gestuur om verslag te lewer oor die Russies-Japannese Oorlog, asook na Marokko om oor die Riffynse Opstand verslag te lewer. Teen 1910 het hy Theodore Roosevelt se persoonlike skietinstrukteur geword en saam met hom gaan jag. Hy het ook later in Australië verskyn en na homself verwys as “Kaptein Claude Sloughton” van die Wes-Australiese Ligte Berederegiment waar hy lesings oor die Groot Oorlog gelewer het.

  Fritz Joubert Duquesne in uniform met dekorasies van Duitsland, Oostenryk, Turkye en Bulgarye
  Eerste Wêreldoorlog [wysig]
  Nadat hy in 1914 ‘n Duits-Amerikaanse nyweraar in die Amerikaanse Middeweste ontmoet het, het Duquesne vertrek na Brasilië as “Frederick Fredericks” met die voorwendsel dat hy “navorsing oor rubberplante” sou gaan doen. Hy het egter tydbomme wat vermom is as mineraalmonsters, op die Britse skepe geplant. Van hierdie skepe het die Salvador, Pembrokeshire en die Tennyson ingesluit. En van sy bomme het ook ‘n brand op die Vauban tot gevolg gehad.
  In 1916 is Duquesne vereer met die Ysterkruis vir die sabotering en ondergang van die HMS Hampshire, waarvan Veldmaarskalk Kitchener en die meeste van die bemanning verdrink het. Volgens Duitse rekords het Duquesne die identiteit van die Russiese Graaf Boris Zakrevsky aangeneem en by Kitchener in Skotland aangesluit. Oppad na Rusland het Duquesne die sein vir ‘n Duitse U-boot gegee om hulle te waarsku dat Kitchener se skip oppad was. Het het in een van die vlotte ontsnap net voordat die Hampshire gesink is.[1]
  In 1916 het Duquesne ook ‘n berig in die koerant geplaas waarin hy sy eie dood aankondig in Bolivia aan die hand van boorlinge van die Amasone.[8] Toe hy in New York op 17 November 1917 gearresteer is op aanklagtes van versekeringsbedrog vir “mineraalmonsters wat verloor het” met die skepe wat gesink het aan die Brasiliaanse kus, waaronder die Britse stoomskip Tennyson wat op 18 Februarie 1916 gesink is, het hy ‘n groot lêer met koerantuitknipsels oor bomontploffings op skepe by hom gehad, asook ‘n brief van die Assistent Duitse Visekonsulaat in Managua, Nicaragua.[9] Die brief het aangedui dat Kaptein Duquesne ‘n man was wat aansienlike diens gelewer het vir die Duitse saak.[9] Teen hierdie tyd het die Britse owerhede ook na Duquesne gekyk as die agent wat verantwoordelik is vir die “moord op die oop see, brandstigting, vervalsing van admiraliteitsdokumente en sameswering teen die Kroon”. Amerikaanse owerhede het ingestem om Duquesne aan Brittanje uit te lewer indien die Britte hom daarna sou terug stuur om tronkstraf uit te dien vir die bedrog wat hy gepleeg het.
  1919 tot 1939 [wysig]

  FBI-lêerfoto
  Na sy arrestasie in New York, en in afwagting op uitlewering aan Brittanje, het Duquesne voorgegee om verlam te wees en is hy gestuur na die gevangenesaal te Bellevue Hospitaal. Op 25 Mei 1919, na byna twee jaar se skynverlamming, het hy homself as ‘n vrou vermom en ontsnap deur die tralies van se sel te sny en oor die muur na sy vryheid te klim.[10] Polisiekommissaris Richard E. Enright het die volgende bulletin uitgestuur:
  Hierdie man is gedeeltelik verlam in die regterbeen en loop altyd met ‘n kierie. Mag vra vir behandeling by ‘n hospitaal of privaat dokter. Hy het ook ‘n velsiekte wat ‘n vorm van ekseem is. Indien gevind, arresteer, hou en kontak Speurafdeling, Polisiehoofkantoor, New York Stad en ‘n offisier sal gestuur word met die nodige papiere.
  Ongeveer ‘n jaar later het hy in Boston opgeduik onder die skuilnaam afgetrede Britse majoor Frederick Craven. Hy het verskeie ander skuilname ook gebruik waaronder Kolonel Beza, Piet Niacud asook Kaptein Fritz du Quesne (sy regte naam en rang).
  Van hierdie tydperk in sy lewe is min bekend, slegs dat hy as vryskut joernalis gewerk het en ‘n agent vir Joseph P. Kennedy se rolprentvervaardigingsagentskap was. Dit is ook gedurende hierdie tyd dat hy met Clement Wood saamgewerk het om sy biografie bekend as Die man wat Kitchener se dood veroorsaak het. Die regte is aan ‘n rolprentmaatskappy verkoop.
  In 1932 is Duquesne verraai deur ‘n vrou wat sy werklike identiteit aan die FBI verskaf het. Hy is gearresteer en die Britse owerhede wou hom weer uitgelewer hê. Hy het homself in die hof verdedig. Die regter het beslis dat, alhoewel die klagtes meriete gehad het, die wet van beperkings reeds verval het.
  Tweede Wêreldoorlog – Duquesne Spioenasiesindikaat [wysig]
  Die hoofartikel vir hierdie kategorie is: Duquesne Spioenasiesindikaat.

  Duquesne in die kantoor van William Sebold (voorgegee as Harry Sawyer), FBI-foto, 25 Junie 1941

  Die 33 beskuldigde lede van die Duquesne Spioenasiesindikaat (FBI-druk)
  Op 28 Junie 1941, na ‘n ondersoek wat twee jaar geduur het, is Duquesne gearresteer deur die FBI saam met twee ander meewerkers op aanklagte dat hulle geheime inligting omtrent Geallieerde wapentuig en skeepsbewegings aan Duitsland gelek het. Agente het daarin geslaag om lede van Duquesne se sindikaat te verfilm waar hulle inligting aan William G. Sebold, ‘n geheimde FBI-informant en dubbelagent, lek.[11] Op 2 Januarie 1942 is die 33 lede van die Duquesne Spioenasiesindikaat, die grootste spioenasiesindikaatskuldigbevinding in die geskiedenis van die VSA, gevonnis tot ‘n totaal van meer as 300 jaar tronkstraf. Een Duitse spioenmeester het later gesê dat die sindikaat se vonnis die doodshou vir hulle pogings tot spioenasie in die VSA was. J. Edgar Hoover het sy FBI se ontbloting van die sindikaat as die grootste in die geskiedenis van die genoem.[12] Tydens sy verhoor het Duquesne aangevoer dat sy aksies gemik was teen die VK as wraak vir die misdade wat hulle aan hom en sy mense gedurende die Anglo-Boereoorlog gepleeg het.
  Hierdie keer het die 64-jarige Duquesne nie ontsnap nie; hy is gevonnis tot 18 jaar tronkstraf. Hy het ook ‘n 2 jaar konkurrente vonnis gekry en hy is ‘n boete van $2,000 opgelê vir die oortreding van die Wet op Registrasie van Buitelandse Agente. Hy het sy vonnis in die Leavenworth Federale Strafgevangenis in Kansas uitgedien waar hy mishandel en geslaan is deur ander gevangenes. In 1954 is hy vrygelaat weens siekte nadat hy 13 jaar van sy vonnis uitgedien het. Hy het as hulpbehoewende op Welsynseiland (nou Roosevelteiland) op 24 Mei 1956 gesterf op 78-jarige leeftyd.
  Die legende [wysig]

  Fritz Duquesne onder die skuilnaam: Captain Claude Stoughton van die Wes-Australiese Ligte Berede-regiment (fiktief). Gedruk op VS Oorlogsverbande in WOI
  Duquesne was ‘n meester in selfbevordering en ‘n baie goeie storieverteller. Verskeie bronne regdeur die wêreld maak melding van hom al is dit een van sy aliasse. Dit is welbekend dat hy aantreklik, sjarmant, intelligent en vlot in verskeie tale (Afrikaans, Nederlands, Engels, Frans, Duits en dalk Spaans of Portugees) was.
  Sy sjarme was onder die vroue bekend maar hy het ook ‘n indruk op mans gelaat. ‘n Dominee, A.J. van Blerk wat saam met Duquesne in Bermuda geïnterneer is, het hom beskryf as ” ‘n aantreklike man, goed ontwikkel, met helder blou oë en pragtige swart hare wat tot op sy skouers gehang het” in sy boek “Op die Bermudas beland”.
  Op ‘n “Gesoek” plakkaat is Duquesne beskryf soos volg (sy lengte, gewig, velkleur en oogkleur is verkeerd):
  • Frederick Joubert Duquesne alias Kaptein Claude Stoughton, Frederick Fredericks, Piet Nicaud, Fritz Duquesne, Fordham.
  • Beskrywing – ouderdom 40 jaar, lengte 5’ 7’’, gewig 115 pond, donker bruin hare, bruin oë, donker gelaat.
  • Duquesne reis gereeld rond. Hy skryf stories, is ‘n spreker en verslaggewer en kan aansoek doen vir sulke betrekkings. Hy praat goed. Praat Nederlands, Duits, Frans en Spaans vlot.
  Die lewe van Fritz Duquesne was die onderwerp van ‘n dokumentêre rolprent in 1999 van die Suid-Afrikaanse rolprentmaker François Venter. Dit het ses Stone-toekennings gewen.
  Die 1945-rolprent The House on 92nd Street is gebaseer op die “Duquesne Spioenasiesindikaat-sage” van 1941, maar is nie histories akkuraat nie. Die skrywer Charles G. Booth het ‘n Oscar-toekenning vir beste storie gekry
  Bibliografie [wysig]
  Werke [wysig]
  • Duquesne, Captain Fritz (1909). “Hunting Ahead of Roosevelt in East Africa; Illustrations from Photographs CLOSE CALL FOR A BRAVE HUNTER TREED BY A RHINO BIRTHDAY PARTY NARROW ESCAPE FROM CROCODILES”. Hampton’s Magazine 22 (2): 143–153.
  • Duquesne, Captain Fritz (1909). “WRITER’S and their Work; Illustrations from Photographs”. Hampton’s Magazine 22 (2): 285.
  • Duquesne, Captain Fritz (1909). “Hunting Ahead of Roosevelt in East Africa; SECOND ARTICLE Illustrations from Photographs THE MYSTERIOUS DEATH OF VAN REENAN THE GIRAFFE–AWKWARD AND HARMLESS”. Hampton’s Magazine 22 (3): 318.
  • Duquesne, Captain Fritz (Jun 15, 1909). “HUNTING AHEAD OF ROOSEVELT; Elephant Ivory and How It Is Obtained”. Los Angeles Times: 13.
  • Duquesne, Captain Fritz (Jun 20, 1909). “HUNTING AHEAD OF ROOSEVELT; The Ugly Rhinoceros and Smaller Game”. Los Angeles Times: III 14.
  • Duquesne, Captain Fritz (1909). “Trapping Big Game in the Heart of Africa; THE COST OF A TRAPPING EXPEDITION WHERE BUYERS MEET THE CARAVAN MORPHINE MAKES TRAPPING LESS CRUEL CONQUERING THE KING OF BEASTS FIGHT WITH A MOTHER RHINOCEROS”. Hampton’s Magazine 23 (2): 249.
  • Duquesne, Captain Fritz (1909). “Hunting With Roosevelt in East Africa; THE COLONEL BECOMES “BWANA TUMBO” COLONEL ROOSEVELT’S FIRST LION A HAIR-RAISING LEOPARD HUNT”. Hampton’s Magazine 23 (5): 580.
  • Duquesne, Captain Fritz (Aug 8, 1909). “HUNTING BIG GAME IN EAST AFRICA; Fire Hunting With the Congo Cannibals PREPARING FOR THE HUNT JUNGLE ANIMALS FLEE IN PANIC SLAUGHTER OF THE HERD HUNTERS ALSO MEET DEATH REVELRY FOLLOWS THE HUNT LEOPARD CARRIES OFF GOAT”. San Francisco Chronicle: 4.
  • Duquesne, Captain Fritz (Aug 31, 1910). “Immigrants That Would Be Welcomed”. San Francisco Chronicle: 6.
  Biografieë [wysig]
  • Throttled!: The Detection of the German and Anarchist Bomb Plotters deur Thomas Joseph Tunney en Paul Merrick Hollister.[13] handel oor Duquesne en kan gelees word op Wikisource. Boston: Small, Maynard & company, 1919.
  • The man who killed Kitchener; the life of Fritz Joubert Duquesne, 1879- deur Clement Wood. New York, W. Faro, inc., 1932.
  • Sabotage! The Secret War Against America deur Michael Sayers & Albert E. Kahn. Harper & Brothers Publishers, 1942
  • Taking Chances by Frederick Russell Burnham. Hoofstuk 2 handel oor Duquesne. Haynes Corp, 1944.
  • Counterfeit Hero: Fritz Duquesne, Adventurer and Spy deur Art Ronnie. Naval Institute Press, 1995 ISBN 1-55750-733-3
  Voetnotas [wysig]
  1. ^ 1,0 1,1 (en) Wood, Clement (1932). The man who killed Kitchener; the life of Fritz Joubert Duquesne. New York: William Faro, inc.
  2. ^ 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 (en) Frederick Russell Burnham (1944). Taking Chances. Los Angeles, California: Haynes Corp. ISBN 1-879356-32-5.
  3. ^ (en) Benbow, Colin (1994). Boer Prisoners of War in Bermuda. Bermuda: Island Press Limited. ISBN 0-9697893-0-0.
  4. ^ (en) Benbow, Colin (1994). Boer Prisoners of War in Bermuda. Bermuda: Island Press Limited. ISBN 0-9697893-0-0.
  5. ^ (en) Benbow, Colin (1994). Boer Prisoners of War in Bermuda. Bermuda: Island Press Limited. ISBN 0-9697893-0-0.
  6. ^ (en) Benbow, Colin (1994). Boer Prisoners of War in Bermuda. Bermuda: Island Press Limited. ISBN 0-9697893-0-0.
  7. ^ (en) Lott, J. “Jack” P. (March 1977). “Major F. R. Burnham, D.S.O.” (print). Rhodesiana Magazine 36.
  8. ^ (en) (April 27, 1916) “CAPTAIN DUQUESNE IS SLAIN IN BOLIVIA; Hostile Indians Descend on His Expedition and Kill Soldier of Fortune. CAREER FULL OF ROMANCE Boer Scout at 17, He Swam to Liberty from Bermuda — Trailed Roosevelt Up the Amazon”. New York Times.
  9. ^ 9,0 9,1 (en) (December 15, 1917) “UNDER $50,000 BAIL AS NATION’S ENEMY; “Captain Duquesne” Indicted Following Alleged Insurance Fraud Bomb Explosions. APPROVED IN GERMAN NOTE Said to Have Posed as British Army Captain at Recent Twilight Club Dinner.”. New York Times.
  10. ^ (en) (28 Mei 1919) “‘PARALYTIC’ FLEES FROM PRISON WARD; Captain Fritz Duquesne, Who Feigned Helplessness, Escapes from Bellevue.”. New York Times.
  11. ^ (en) “FBI History”. Timeline. Federal Bureau of Investigation: 200. URL besoek op 2007-05-02.
  12. ^ (June 24, 1956) “Obituary. Fritz Joubert Duquesne”. Time Magazine.
  13. ^ Chapter 9
  Eksterne skakels [wysig]

  Wikimedia Commons het meer media verwant aan:
  Fritz Joubert Duquesne (kategorie)
  • (en) http://www.flare.net/users/e9ee52a/America's%20spies.htm
  • (en) http://homepage.ntlworld.com/janestorey/THE%20sunday%20times.htm

  Hierdie artikel is in sy geheel of gedeeltelik vanuit die Engelse Wikipedia vertaal.

 6. Andre de Kock

  Werke [wysig]
  • Duquesne, Captain Fritz (1909). “Hunting Ahead of Roosevelt in East Africa; Illustrations from Photographs CLOSE CALL FOR A BRAVE HUNTER TREED BY A RHINO BIRTHDAY PARTY NARROW ESCAPE FROM CROCODILES”. Hampton’s Magazine 22 (2): 143–153.
  • Duquesne, Captain Fritz (1909). “WRITER’S and their Work; Illustrations from Photographs”. Hampton’s Magazine 22 (2): 285.
  • Duquesne, Captain Fritz (1909). “Hunting Ahead of Roosevelt in East Africa; SECOND ARTICLE Illustrations from Photographs THE MYSTERIOUS DEATH OF VAN REENAN THE GIRAFFE–AWKWARD AND HARMLESS”. Hampton’s Magazine 22 (3): 318.
  • Duquesne, Captain Fritz (Jun 15, 1909). “HUNTING AHEAD OF ROOSEVELT; Elephant Ivory and How It Is Obtained”. Los Angeles Times: 13.
  • Duquesne, Captain Fritz (Jun 20, 1909). “HUNTING AHEAD OF ROOSEVELT; The Ugly Rhinoceros and Smaller Game”. Los Angeles Times: III 14.
  • Duquesne, Captain Fritz (1909). “Trapping Big Game in the Heart of Africa; THE COST OF A TRAPPING EXPEDITION WHERE BUYERS MEET THE CARAVAN MORPHINE MAKES TRAPPING LESS CRUEL CONQUERING THE KING OF BEASTS FIGHT WITH A MOTHER RHINOCEROS”. Hampton’s Magazine 23 (2): 249.
  • Duquesne, Captain Fritz (1909). “Hunting With Roosevelt in East Africa; THE COLONEL BECOMES “BWANA TUMBO” COLONEL ROOSEVELT’S FIRST LION A HAIR-RAISING LEOPARD HUNT”. Hampton’s Magazine 23 (5): 580.
  • Duquesne, Captain Fritz (Aug 8, 1909). “HUNTING BIG GAME IN EAST AFRICA; Fire Hunting With the Congo Cannibals PREPARING FOR THE HUNT JUNGLE ANIMALS FLEE IN PANIC SLAUGHTER OF THE HERD HUNTERS ALSO MEET DEATH REVELRY FOLLOWS THE HUNT LEOPARD CARRIES OFF GOAT”. San Francisco Chronicle: 4.
  • Duquesne, Captain Fritz (Aug 31, 1910). “Immigrants That Would Be Welcomed”. San Francisco Chronicle: 6.
  Biografieë [wysig]
  • Throttled!: The Detection of the German and Anarchist Bomb Plotters deur Thomas Joseph Tunney en Paul Merrick Hollister.[13] handel oor Duquesne en kan gelees word op Wikisource. Boston: Small, Maynard & company, 1919.
  • The man who killed Kitchener; the life of Fritz Joubert Duquesne, 1879- deur Clement Wood. New York, W. Faro, inc., 1932.
  • Sabotage! The Secret War Against America deur Michael Sayers & Albert E. Kahn. Harper & Brothers Publishers, 1942
  • Taking Chances by Frederick Russell Burnham. Hoofstuk 2 handel oor Duquesne. Haynes Corp, 1944.
  • Counterfeit Hero: Fritz Duquesne, Adventurer and Spy deur Art Ronnie. Naval Institute Press, 1995 ISBN 1-55750-733-3
  Voetnotas [wysig]
  1. ^ 1,0 1,1 (en) Wood, Clement (1932). The man who killed Kitchener; the life of Fritz Joubert Duquesne. New York: William Faro, inc.
  2. ^ 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 (en) Frederick Russell Burnham (1944). Taking Chances. Los Angeles, California: Haynes Corp. ISBN 1-879356-32-5.
  3. ^ (en) Benbow, Colin (1994). Boer Prisoners of War in Bermuda. Bermuda: Island Press Limited. ISBN 0-9697893-0-0.
  4. ^ (en) Benbow, Colin (1994). Boer Prisoners of War in Bermuda. Bermuda: Island Press Limited. ISBN 0-9697893-0-0.
  5. ^ (en) Benbow, Colin (1994). Boer Prisoners of War in Bermuda. Bermuda: Island Press Limited. ISBN 0-9697893-0-0.
  6. ^ (en) Benbow, Colin (1994). Boer Prisoners of War in Bermuda. Bermuda: Island Press Limited. ISBN 0-9697893-0-0.
  7. ^ (en) Lott, J. “Jack” P. (March 1977). “Major F. R. Burnham, D.S.O.” (print). Rhodesiana Magazine 36.
  8. ^ (en) (April 27, 1916) “CAPTAIN DUQUESNE IS SLAIN IN BOLIVIA; Hostile Indians Descend on His Expedition and Kill Soldier of Fortune. CAREER FULL OF ROMANCE Boer Scout at 17, He Swam to Liberty from Bermuda — Trailed Roosevelt Up the Amazon”. New York Times.
  9. ^ 9,0 9,1 (en) (December 15, 1917) “UNDER $50,000 BAIL AS NATION’S ENEMY; “Captain Duquesne” Indicted Following Alleged Insurance Fraud Bomb Explosions. APPROVED IN GERMAN NOTE Said to Have Posed as British Army Captain at Recent Twilight Club Dinner.”. New York Times.
  10. ^ (en) (28 Mei 1919) “‘PARALYTIC’ FLEES FROM PRISON WARD; Captain Fritz Duquesne, Who Feigned Helplessness, Escapes from Bellevue.”. New York Times.
  11. ^ (en) “FBI History”. Timeline. Federal Bureau of Investigation: 200. URL besoek op 2007-05-02.
  12. ^ (June 24, 1956) “Obituary. Fritz Joubert Duquesne”. Time Magazine.
  13. ^ Chapter 9

 7. Daniel Smit.

  Asemrowend. Ongelooflik. Weet dat Kitchener versuip het, maar nie dat n Boer agter dit gesit het nie. Die man verdien n monument.

 8. Jan

  Absoluut skitterende artikel. Ek ken die geskiedenis van Fritz want die oorspronklike navorsing is gedoen deur Dr Schullenburg senior se oupa? dink ek wat Bermuda besoek het en ‘n boekie daaroor gepubliseer het. Daai boekie met die titel het ‘n kiekie in van Fritz met ‘n Vrymesselaars tunic aan. Hoedat hy die broederskap infitreer het en om naby ons aartsvyand uit tekom. Beskryf hoedat hy in 1914 met primtiewe telekom van daai tyd ‘n Duitse duikboot gereel het om die boot waarop hy saam met Kitchener was te kelder – waarna hy opgepik is. Dis waar ek aan my stories kom oor die vervloek wit Gat Vrymesselaars gewapende rowers waaroor selfs die Britte getuig: … being the darkest hour in the whole.histery of Brittain…
  Hy het verskeie aliasse gehad een waarvan ‘James Bond’ was!! word beweer.

  Maar die skepper Ian Flemming van James Bond het dit op Bermuda geskryf waar Fritz ook was – die direkte oorsaaklike verband word ontken, natuurlik, omdat dit polities te senitief is.

  Dis ‘n ontsaglike karakter met ontsaglike storie – en ek het voorheen al gepleit dat daar net soos vir Eugene Marais, ‘n film gemaak word oor waarskynlik die grootste kryger van die Boerevolk. Groter as die legendariese Skarlaken Pimpernel.

  Alles gebasseer op sy passievolle haat vir diegene wat sy ma en sussie Joubert laat verkrag en vermoor het tydens die ABO.

 9. Jan

  Askies : dis natuurlik ‘GAY’ en nie ‘Gat’ nie — maar darem naby genoeg op my sleutelbord

  Natuurlik!!.

  Rhodes Kitchener Jamison en Milner oa was almal gay Bokryers.

  Die onverklaarbare verdwyning van Britse skepe in die Bermuda driehoek word aan Fritz se werk toegeskryf kort na sy ontsnapping waaroor hy en sy span suksevol vervolg is in die VSA

  Fritz het onder Hoover [net so ‘n obskure karakter] gedien in die VSA geheime diens maar was ‘n bekende Duitse simpatiseerder. Met Pearl Harbour aanval en gevolglike oorlogsverklaring is Fritz in die tronk gegooi sonder uitkomkans as vyand van die staat.

  Was hy nie juis hier in SA aangehou tot met sy dood nie?? Help asb?

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s